Persiska

Alla vi barn i Bullerbyn

Bullerbyn är en liten by i småland. I Bullerbyn finns det tre gårdar, Norrgården, Mellangården och Sörgården.I Mellangården bor Lisa med sina bröder Lasse och Bosse, i Sörgården bor Olle och Kerstin och i Norrgården bor Britta och Anna. Det bor vuxna i Bullerbyn också, men i Astrid Lindgrens värld, precis som i hennes böcker, är Bullerbyn en plats för barnen.

Bara roligt i Bullerbyn

Livet i Bullerbyn går inte alltid helt friktionsfritt. Ibland kan det dyka upp bekymmer, som då när Olle hade en lös tand. Han var så rädd att dra ut den. Dessutom ville skolfröken så gärna se gluggen i Olles mun redan dagen därpå. Men Lasse lyckades på något sätt att plocka ur den. Och helt bekymmersfritt var det väl heller inte när Lisa och Anna skulle vara barnvakt åt Kerstin. Men annars så är det mest glatt och roligt i Bullerbyn, som till exempel när Lisa tog med sig en lammunge i skolsalen.

Bröderna Lejonhjärta

I Nangijala där är det ännu lägereldarnas och sagornas tid, och det dit man kommer när man dör. Det berättar Jonatan Lejon för sin bror Skorpan som ligger sjuk och har råkat få veta att han snart ska dö. Hur kan det vara så hemsk att en måste dö när de inte har fyllt tio år ens, undrar Skorpan. Vet du Skorpan, jag tror att du får det härligt försäkrar Jonatan. I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll och om nätterna också. För det är i Nangijala som alla sagor händer. Skorpan älskar sin bror Jonatan över allt annat. Jonatan som är så modig och stark, med honom vågar man vara med om vilka äventyr som helst. Men inte ensam. Ensam är han bara en liten rädd krake. Så bra då att han inte behöver vara i Nangijala utan Jonatan. Så bra att de tillsammans får bli Bröderna Lejonhjärta. Nangijalas sagor är sköna men farliga och grymma. Men heter man Lejonhjärta så vågar man det yttersta.

Dozde va morghe Felfeli

Dozdeh va morghe Felfeli är en rimsaga. Felfeli som bor i byn Shalamrood har en vacker gul kyckling som han älskar.En morgon när han vaknar upptäcker han att en tjuv har rövat bort den gula kycklingen. Felfeli bestämmer sig att ge sig iväg för att hitta den. I sökandet efter den gula kycklingen åker Felfeli runt i många av Irans stora och små städer. Han berättar om var och en av städernas särart, dess sevärdheter och klimat. Till slut lyckas han hitta tjuven och kycklingen i en liten stad nära gränsen. Felfeli lämnar tjuven till polisen. Glad åker han sedan hem med sin vackra gula kyckling i famnen. Formatet är dvd men innehåller inte rörliga bilder utan stillbilder ackompanjerade av en berättarröst och musik. Målgruppen är förskolebarn.

Grimms sagovärld - Persiska - Volym 1

Vad vore sagornas värld utan berättelser som Rödluvan, Hans och Greta, Snövit och Askungen? Världens mest kända sagosamling har tjusat, skrämt och roat barn och vuxna i generationer. För 200 år sedan samlade Bröderna Grimm in muntliga folksagor till världens mest kända sagosamling. Idag är Bröderna Grimms sagor kända i hela världen och är utgivna på 160 språk. Denna ljudbok innehåller 8 av Grimms mest kända och älskade berättelser.

Grimms sagovärld - Persiska - Volym 2

Vad vore sagornas värld utan berättelser som Rödluvan, Hans och Greta, Snövit och Askungen? Världens mest kända sagosamling har tjusat, skrämt och roat barn och vuxna i generationer. För 200 år sedan samlade Bröderna Grimm in muntliga folksagor till världens mest kända sagosamling. Idag är Bröderna Grimms sagor kända i hela världen och är utgivna på 160 språk. Denna ljudbok innehåller 9 av Grimms mest kända och älskade berättelser.

Grimms sagovärld - Persiska - Volym 3

Vad vore sagornas värld utan berättelser som Rödluvan, Hans och Greta, Snövit och Askungen? Världens mest kända sagosamling har tjusat, skrämt och roat barn och vuxna i generationer. För 200 år sedan samlade Bröderna Grimm in muntliga folksagor till världens mest kända sagosamling. Idag är Bröderna Grimms sagor kända i hela världen och är utgivna på 160 språk. Denna ljudbok innehåller 11 av Grimms mest kända och älskade berättelser.

Hans Christian Andersen´s magiska värld - bok 1

Hans Christian Andersen´s äventyr har trollbundit barn och vuxna över hela världen. De här sagorna har återberättats i generationer och är lika välkända idag som för 100 år sedan. Denna ljudbok innehåller 10 av H.C Andersen´s kända och älskade äventyr.

Hans Christian Andersen´s magiska värld - bok 2

Hans Christian Andersen´s äventyr har trollbundit barn och vuxna över hela världen. De här sagorna har återberättats i generationer och är lika välkända idag som för 100 år sedan. Denna ljudbok innehåller 10 av H.C Andersen´s kända och älskade äventyr.

Hans Christian Andersen´s magiska värld - bok 3

Hans Christian Andersen´s äventyr har trollbundit barn och vuxna över hela världen. De här sagorna har återberättats i generationer och är lika välkända idag som för 100 år sedan. Denna ljudbok innehåller 16 av H.C Andersen´s kända och älskade äventyr.

Hassani nagoo ye dasteh gol

Hasani sitter på en pall i skuggan av ett träd och undrar om någon vill leka med honom. Varken kompisarna Felfeli, Ghegheli eller någon annan har lekt med Hasani på länge, eftersom de tycker att han är smutsig. Hasanis pappa kommer till honom och frågar om han är redo att tvätta sig och klippa håret. Svaret är som vanligt nej. När en åsna kommer förbi frågar Hasani om de kan leka. Åsnan svarar att han inte vill leka med någon så ovårdad som Hasani när han själv är ren och omtyckt av alla. Hasani fortsätter leta efter lekkamrater men utan resultat. En dag följer Hasani med sin pappa för att bada och klippa håret. Hasani-böckerna är gamla iranska folksagor som författaren Manuchehr Ehterami återberättar på vers. Formatet är dvd men innehåller inte rörliga bilder utan stillbilder ackompanjerade av en berättarröst och musik. Uppläsare är Parvin Mohammadian. Målgruppen är förskolebarn.

Kalle Blomkvist och Rasmus

”Du snavar över bovar och banditer var du än går”, säger Anders till sin kompis Kalle Blomkvist. Visst har Kalle bestämt sig för att inte misstänka var och varannan människa i sin omgivning, men en natt när han och Anders och Eva-Lotta smyger vis slottsruinen får de se hur lille Rasmus blir kidnappad. Då är det faktiskt dags för mästerdetektiven Blomkvist att ta upp kampen igen!

Khanah-i dar tariki

Fyra unga killar smyger olovandes ut en natt. När Afshin försvinner vill Danial, trots de andras protester, gå in i skogen och leta efter honom. Till sist hittar de ett till synes öde hus, men huset är långt ifrån öde. Vilka är de som är i huset? Är de levande eller döda?

Mahi siyah-i kuchulu

Den lilla svarta fisken är trött på att göra samma rundturer varje dag. Hon vill inte lura sig själv att hon är lycklig, för att plötsligt en dag upptäcka att hon blivit gammal och fortfarande simmar runt på samma plats, både blind och döv för omvärlden. Hon bestämmer sig därför att ge sig av och under sin resa möter hon många andra varelser med olika åsikter om livets mening.

Man khingtarin dukhtar-i ru zaminam

Humoristisk novellsamling bestående av fyra fristående noveller. Pari är en liten och busig tjej som bor med sin mamma. Pappan har dött och hennes storebror har flyttat till Japan för att kunna tjäna pengar. Pari berättar om sina kompisar och grannar, men allt är inte idylliskt. Hennes mamma är nämligen mycket sjuk och brodern hör inte av sig så ofta.

Man nokar-i baba nistam

En av sönerna till en familj som bor på landsbygden i Iran vill bli faderns favorit och gör vad som helst. Han drar sig till exempel inte för att gå ner i toaletthålet för att hämta upp sedelbuntar fadern råkat tappa. Han blir en måltavla för brödernas hån. Med humor och överdrift studerar författaren familjeroller som kan vara resultat av en traditionell modell, präglad av det patriarkala systemet. För barn över 10 år.

Mehmanhaye Nakhandeh

I en liten by någonstans i det gamla Persien, där träden är höga som tändstickor, lever en ensam gammal tant. Så börjar sagan "Mihman'ha-yi Nakhandah" (sv: Objudna gäster). En kväll går hon ut i byn för att få lite frisk luft men då det börjar regna återvänder hon hem. Plötsligt hör tanten att någon knackar på dörren, där är en nedfrusen våt sparv som ber att få komma in. Tanten tycker synd om sparven och trots att hon bor trångt släpper hon in henne för att torka till. Det knackar igen; nu är det en liten kyckling som vill komma in...Sagan hör till de muntliga persiska folksagorna och är här bearbetad till en illustrerad ljudbok. Formatet är dvd men innehåller inte rörliga bilder utan stillbilder ackompanjerade av en berättarröst.

Mio min mio

Mio, min Mio är historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onde riddare Kato. En kväll då Mio sitter på en parkbänk på Upplandsgatan hittar han en flaska som visar sig innehålla en ande, det får mig att tänka på Aladdins lampa. Med andens hjälp flyger han till Landet i Fjärran där Fader Konungen, som är Mios biologiske far, regerar. Dock finns det problem i Landet i Fjärran, precis som det finns i alla samhällen. Problemet här är att en viss Riddar Kato kidnappar barn. Mio blir tvungen att tillsammans med sin häst Miramis och sin nya vän Jum-Jum rida över den stora bron för att befria barnen.

Mästerdetektiven Blomkvist

Mästerdetektiven Blomkvist är bara tretton år, men en mycket skicklig detektiv i alla fall. Han bor i en liten idyllisk småstad tillsammans med Anders och Eva-Lotta. Glada strider utkämpas mellan Vita Rosen och Röda Rosen, och allting är så härligt som det bara kan vara när man har sommarlov. Men så händer något som bryter av leken och kastar mästerdetektiven och hans vänner in i livsfarliga äventyr. "Ett farligt yrke, detektivyrket", säger mästerdetektiven. Och han har alldeles rätt.

Noskheh avval

Den här berättelsen är skriven som en öppen dialog mellan romanens huvudperson och en svartklädd kvinna från hennes fantasier som följer med henne överallt. Författarinnan skildrar ett liv som kunde ha varit hennes eget där hennes barndom, hennes mamma och mormor, samt andra kvinnliga släktingar kommer till tals.

Parandah-i man

Huvudperson i denna roman är en ung kvinna. Hon är hemmafru och bor med sin man och två små barn i en liten lägenhet paret lyckats köpa i ett av Teherans arbetarområden. Hon är känslig och intelligent och har en förhållandevis jämställd relation med sin man. Mannen pratar ofta om att deras framtid är drömlandet Kanada.

Persiska folksagor - Volym 1

Detta är en samling av folksagor från hela världen. Dessa berättelser har gått i arv från berättare till berättare och generation till generation och är fulla med kunskap, visdom och intelligens.

Persiska folksagor - Volym 2

Detta är en samling av folksagor från hela världen. Dessa berättelser har gått i arv från berättare till berättare och generation till generation och är fulla med kunskap, visdom och intelligens.

Pippi Långstrump

Pippi Långstrump är den starkaste och snällaste och roligaste och rikaste flickan i hela världen. Hon bor alldeles ensam i Villa Villekulla med sin häst och sin apa Herr Nilsson. En hel kappsäck full med gullpengar har hon också. I huset bredvid bor Tommy och Annika, och sedan Pippi flyttade in har allt blivit mycket roligare! För Pippi bakar pepparkakor direkt på golvet, hon kan lyfta sin häst på rak arm och hon leker kull med poliser när de kommer och vill hämta henne till ett barnhem. Man har aldrig tråkigt i sällskap med Pippi Långstrump!

Pippi Långstrump går ombord

Pippi Långstrump är den starkaste och snällaste och roligaste och rikaste flickan i hela världen. Hon bor alldeles ensam i Villa Villekulla med sin häst och sin apa Herr Nilsson. En hel kappsäck full med gullpengar har hon också. I huset bredvid bor Tommy och Annika, och sedan Pippi flyttade in har allt blivit mycket roligare! Här får vi följa med när hon köper arton kilo karameller, när hon går på marknad och tämjer boaormar och busar, när hon tar Tommy och Annika till en öde ö och är skeppsbruten i två dagar. Man har aldrig tråkigt i sällskap med Pippi Långstrump.

Pippi Långstrump i Söderhavet

Pippi Långstrump är den starkaste och snällaste och roligaste och rikaste flickan i hela världen. Hon bor alldeles ensam i Villa Villekulla med sin häst och sin apa Herr Nilsson. En hel kappsäck full med gullpengar har hon också. I huset bredvid bor Tommy och Annika, och sedan Pippi flyttade in har allt blivit mycket roligare! Här letar barnen efter en spunk och ordnar frågesport på Pippis vis. Tommy och Annika får följa med Pippi till Kurrekurreduttön i Söderhavet och Pippi tämjer skurkar som vill stjäla pärlorna som kurredutt-barnen spelar kula med. Till sist äter de krumelurpiller - då behöverde aldrig bli stora ...

Rasmus på luffen

När man är en barnhemspojke som ingen vill ha, då kan man nästan lika gärna vara död, anser Rasmus. Men så får han en idé. Man kan rymma från barnhemmet, ge sig ut i världen och ta reda på någon som vill ha en. Precis så som Rasmus hade tänkt blir det inte. Han träffar i alla fall Paradis-Oskar, som kallar sig Guds rätte gök och går på luffen han också.

Ronja Rövardotter

Den natten då Ronja föddes gick åskan över bergen, ja, det var en åsknatt så att allt oknytt som höll till i Mattisskogen förskrämt kröp undan i sina hålor och gömslen. Bara de grymma vildvittrorna gillade åskväder mer än alla andra väder och flög med tjut och skrik runt rövarborgen på Mattisberget. Ronjas barnaliv börjar storslaget. Så blir det också en kamp för fred och rättvisa, en kamp som hon utkämpar tillsammans med rövarsonen Birk. "Det började med att jag såg ett berg, och högt uppe på det en rövarborg och den delade sig plötsligt mitt itu. Vad är det för folk som bor där? tänkte jag. Jo, en rövarfamilj som har en dotter och en annan rövarfamilj som har en son. Romeo och Julia upp i dagen alltså.” har Astrid Lindgren berättat.

Stora Emil-boken

Emil är en pojke i 8-årsåldern som är berömd för att han hittar på bus men innerst inne är han en snäll pojke. Familjen Svensson och deras anställda bor på gården Katthult i Lönneberga socken i Småland. Emil har en lillasyster, Ida, som bland annat blev upphissad i en flaggstång. Det är den typen av tilltag som får barnens far att bli rasande och jaga sonen tills denne låser in sig i snickarboden. Pappan Anton är inte Emils manlige förebild, vilket snarare drängen Alfred är. Emils mamma, Alma, är den som nedtecknar berättelserna. Emil var Astrid Lindgrens fars, Samuel Augusts, favoritfigur och han och Emil varjämnåriga. Astrid Lindgren har beskrivit det på följande sätt: "När Emil sprang omkring på sina barfotaben i Lönneberga, var Samuel August en ungefär likadan liten Smålandspojk i en socken strax intill, fastän han sannolikt inte gjorde fullt så många hyss". En del av det som berättas i böckerna om Emil har Astrid hört Samuel August berätta om.

Tah-i khiyar

Född 1944 i byn Sirch i provinsen Kerman, Iran. Han har skrivit ett 10-tal böcker framför allt för barn i yngre tonåren. Flera av hans böcker har filmatiserats. Han har vunnit flera nationella och internationella priser och utmärkelser. Flera av hans böcker har blivit översattatill engelska, franska, turkiska, hindi m fl. Boken Tah-i khiyar består av 30 korta berättelser om olika samhällsfrågor.

Zanan vaqti khufteh-and

Boken beskriver kvinnans situation både som privatperson och samhällsmedlem genom huvudpersonen Daryas liv. Läsaren följer Darya från hennes olyckliga tid i sitt första äktenskap till hur hon tillslut bryter upp och finner en ny kärlek i Hesam.