Dari

Anjirha-yi surkh-i Mazar

Mazars Röda Fikon är den första novellsamlingen av den afghanske novellförfattaren Mohammad Hussain Mohammadi. Samlingen innehåller 14 berättelser som alla kretsar kring inbördeskriget i Afghanistan och krigsdrabbade människor. Samlingen är en ny krönika över att såra och att bli sårade samt förvirring och förvillelse bland folket som i vissa fall inte ens vet varför de har tagit till vapen.

Mah-i duvvum-i tabistan

Boken innehåller 24 noveller med kärlek och mänskliga relationer i fokus. De är realistiska och återspeglar det afghanska samhället.

Haft afsanah-i dilnishin baraye atfal-i nazanin

Detta är en samling av folksagor från hela världen. Dessa berättelser har gått i arv från berättare till berättare och generation till generation och är fulla med kunskap, visdom och intelligens.

Fasl-i Panjum

Boken innehåller sex noveller som behandlar tillståndet i det afghanska samhället. Den första berättelsen handlar om Hajero. Sedan hennes föräldrar har dött och hennes bror har blivit familjens överhuvud får hon inte gå ut. Hon får heller inte träffa andra människor eftersom det kan skada familjens anseende. Khalid Navisa är en av Afghanistans främsta författare.